tisdag 27 september 2011

Mustigt lantbröd

Tro det eller ej!
Men igår lyckades jag städa lite, tvätta en tvätt, vara hundvakt och baka samtidigt! Härligt att känna sig lite produktiv måste jag erkänna.
Sitter just nu och intar en god kopp te och två smörgåsar mustigt lantbröd (ja, det var ju det som bakades igår)
Och som vanligt kan jag inte hålla mig till ett recept jag ser utan måste absolut göra om det lite;) Och inte blev det helt fel heller.

Receptet:
50g jäst
50g margarin
5dl mjölk (eller filmjölk)
2tsk salt
7-8dl vetemjöl
6dl grahamsmjöl (eller rågsikt

½ dl hackade tranbär och ½tsk spiskummin
men dessa två kan du byta ut till vad som helst. Jag tog det jag hade hemma helt enkelt!

Instruktioner:
Smula sönder jästen i en bunke. (Åh vad jäst luktar GOTT!!)
Smält margarinet och häll på mjölken, värm tills det är fingervarmt.
Häll över margarin och mjölkblandningen och salt på jästen och rör om tills jästen är helt löst.
Ta i lite av resten av ingredienserna i taget och knåda ett tag.
Nu ska degen jäsa i 30 min under bakduk.
Passa nu på att diska undan och göra fint;)
När 30 min har gått så tar du fram en plåt med bakplåtspapper och lägger ut degen där.
Dela degen i två delar och forma dem till två limpor. Jag tycker man får jämnare storlek på skivorna om man gör limporna så kantiga som möjligt. Som två tegelstenar helt enkelt.
Låt de ogräddade limporna jäsa i 30-45 min till under en bakduk men glöm inte att sätta på ugnen på 200grader lite innan de har jäst klart.
Sen ska de gräddas i ugnen i 30 min.
KLART:)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar