måndag 6 december 2010

Grundkurs i knäckkokning!

Äntligen! Knäckens tid är här och den ska se till att njutas ordentligt av. Annars missar man något mycket viktigt med julen.

Jag skulle kunna göra och äta knäck året om men en del av njutningen är att man bara får det en tid om året.

Försökte mig på att göra knäck i somras (till 25års kalaset) men den totala stress som då infann sig gjorde att det blev mer än misslyckat. Så jag får hålla mig till knäckkokning i julefriden...

Knäck har gjorts många gånger i mitt kök, många gånger har jag lyckats men lika många gånger misslyckats. Låt mig då lära er av mina misstag.

Måste bara skryta om min rekord-koktid när det kommer till knäck: 2 min! japp, helt sant. Och de blev perfekta!

Mina tips och knep:

1. Det viktigaste förutom ingredienserna (2dl socker, 2dl grädde, 2dl sirap) är kastrullen.
Den måste ha höga kanter och en vid botten. Man ska kunna ha plattan på högsta effekt under hela koktiden utan att det kokar övar. Då går det fort!
Du ska bara behöva röra om några gånger så det inte bränns.

2. Gör aldrig mer än en sats. Det tar längre tid med mera smet, det stelnar desto fortare när du ska hälla upp och det blir tillslut riktigt drygt. Du bäddar för misslyckande helt enkelt.

3. Koka hellre lite längre än för kort. (Bara det inte bränns!)
Om du råkar koka för kort tid så blir knäcken ingen knäck utan bara en smet som blir alldeles för kladdig för att njutas som den ska av.
Personligen tycker jag hellre den ska bli stenhård än lite för lös. Blir den stenhård räcker den dessutom längre!

4. Ställ alltid upp för många formar. Hellre alldeles för många än en för lite...

5. Gör du olika sorter så använd formarnas färger för att sortera. Perfekt när en allergiker vill smaka. Alltså: Tex. Röda för knäck utan någonting, gröna för knäck med mandel, gula för knäck med något annat spännande.

6. Fyll aldrig formarna ända upp. Åh vad drygt det är när knäckpappret sitter på alldeles för hårt och det inte finns någon kant att dra i. Eller om knäcken är alldeles för smetig och det inte finns nån osmetad kant att hålla i.

7. Förvara inte i frysen!
Du kanske tänker att den inte blev tillräckligt hård och därför stoppar in den i frysen så den ska bli hårdare. Nehej du! Den blir bara äckligare. När man tar ut den ur frysen blir den snabbt slemmig och nästan vattnig på utsidan med en kall och hård insida. Ush!

8. Helst ska den förvaras i en läcker burk i rumstemperatur eller ett något svalare skåp.Ja, det var några av mina tips. Ge mig gärna dina tips:)
Fortsättningskurs med roliga varianter kommer förhoppningsvis senare i december;)


Här är mitt recept på enkel och oftast snabb knäck:

Blanda 2 dl av varje ingrediens:
Sirap, Socker och vispgrädde.
Koka på högsta värme hela tiden.
På 2-20min så är det klart, beroende på kastrull och spis.

Lycka till!

1 kommentar:

 1. Härliga tider! Nu blir jag ju sugen på att koka knäck!
  ja vi hängde alldeles för lite, det får vi ändra på när jag kommer hem! Tyvärr kan jag inte riktigt säga när det blir, men jag kommer.. Här kan jag inte bo hela livet, skor inomhus och röda soffor inte okej.

  Självklart blev det en tillbakakaka på att du länkade mig:) Jag är lite sämre på att uppdatera min blogg, men det är svårmotiverat att sitta inne när det är sommar o sol...

  Nu ska jag ut på en morgonspringtur eller lägga upp lite bilder på bloggen.. får se...

  Bamsekram från emma

  SvaraRadera