fredag 2 december 2011

Lucka 2, apelsinpyssel

Apelsiner är väldoftande.
Apelsiner är goda.
Apelsiner är snygga.

Det finns mycket man kan göra med apelsiner. Ät dem som de är. Drick färskpressad juice. Gör egen marmelad. Blanda med andra frukter och gör en fruktsallad. Baka en apelsinkaka... Listan kan göras lång.

Här kommer några tips som inte är till för att ätas!
Tänkte för det första tipsa om den gamla klassikern att sätta i nejlikor i apelsinerna!
När dessa apelsiner hänger uppe hos mig smyger julkänslan in genom luktsinnet. Mmmm. Gott.

Nåt man inte ska göra är att sätta i nejlikor i en apelsin och sen lägga tillbaks den i fruktskålen med den frukt man tänkt äta. Detta gör nämligen att apelsinen med nejlikor ruttnar fort och drar med sin den andra frukten i rutteriet. Inte kul.

Häng upp den istället!


För det andra tänkte jag tipsa om att torka apelsinskivor.
Skär tunna skivor av apelsinen, lägg på bakplåtspapper och torka i ugn (med en liten liten öppning i luckan så fukten kan fly) i 70-100 grader under ett par timmar. Känns de fortfarande lite blöta så lägg de på ett grillgaller under natten.

Dessa skivor har oändliga användningsområden! Dekorera tex ett paket, en krans eller en ljusstake. Kommer kanske upp nån bild på det senare;)


För det tredje tänkte jag tipsa om ytterligare en väldoftande variant.
Torka skal av en apelsin lite lagom, inte så de blir snustorra men inte så de är blöta. Blanda med tex några nejlikor och en kanelstång eller en liten kvist gran.
Nu har du dig en härlig doftbladning. Lägg i en tygpåse eller gör en egen säck genom att klippa ut en cirkel av filt eller säckväv, lägg blandningen i mitten och knyt ihop säcken. Dekorera med en torkad apelsinklyfta tex ;-)


Så, det var några ganska enkla tips!
Får se om det kanske kommer några tips på ätbart av apelsinen längre fram i kalendern:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar